Schawarma

Jag har fått en ny favoriträtt när vi äter ute. Schawarma heter det och är tydligen en libanesisk rätt. Ursprungligen kommer den från Turkiet och heter çevirmek, men har med tiden fått en mer arabisk prägel. För några år sedan var schawarma ett okänt uttryck här i Tetuán, men numera finns det schawarmaställen över hela sta'n och här i Martil ligger restaurangerna tätt längst Calle de la Playa/Rue de la Plage.

Fotot blev himla suddigt, tyvärr. Jag får försöka ta ett bättre kort en annan dag. Men schawarma är i alla fall kebabkött i tunnbröd med sallad, inlagd gurka och möjligtvis lite pepperoni också, inrullat i folie. En arabisk variant på tunnbrödsrulle alltså. *s* Inte speciellt kryddstarkt, nästan tvärtom. Beroende på vilket ställe man äter på så kan man få pommes frites till eller så beställer man det till. På en del ställen får man också stark tomatsås och alioli till. Jag har ätit det på 3 ställen nu och schawarman har haft olika innehåll och smak på alla tre så jag vet faktiskt inte HUR den ska smaka egentligen. Fast jag antar att det som mest liknar originalet är den man äter på en libanesisk gaturestaurang här i sta'n.

Jag har försökt hitta ett recept på schawarma på nätet, men inte hittat nått... Så om någon har ett gott recept att dela med sej av, skriv gärna in det i kommentarerna. :-)

8 kommentarer:

Karin sa...

Tyvärr vet jag inte hur man gör Schawarma men jag skall undersöka om någon av mina elever vet när skolan börjar. Jag har förmånen att ha elever från hela världen och har man mat som intresse är det verkligen en förmån, Jag hamnade på din blog idag är osäker på hur, tittar gärna tillbaka,skriv mer om marockansk mat och ät inte för mycket Creme Fraiche!

Orchidea sa...

Vad gott... jag gillar Libanesisk mat. Läste dina web sites, mycket intressant och ser fram mot att säsa mer morockonska recepter...
Ciao.

Josefinfinfin sa...

Har för mig att schawarma ska vara gjort på nötkött som marineras på särskillt sätt, till skillnad från kebab som här i sverige iaf oftast tycks va griskött... Iaf om man ska tro vår lokala pizzabagare i Göteborg där de serverar schawarma i tunnbröd så som du skriver. Precis som kebabrulle fast med godare kött. =)

Anonym sa...

Det finns allehanda recept på nätet.Men det finns även en mängd olika stavningar förutom "schawarma" ex.vis "shwarma,schwarma och shoarma".
Receptvarianterna är ännu fler

Anonym sa...

Schawarma är blandat nötkött med lammkött. Har privilegiet att bo i Malmö så jag har ganska lätt att få tag på schawarma. Bara att gå utanför lägenheten och över gatan så finns där en fin arabgrossist som har infryst för 25:- :)

Anonym sa...

Hej! Vi brukade köpa schawarma när vi bodde i Saudi Arabien. Brukar numera göra något liknande hemma. Gör en sås på filmjölk, majonnäs och pressad vitök som bredes över tunnbröd/tortilla. Lägg på pommes stripes, stekta mindre bitar av kycklingfilé, saltgurka i stavar, lite sallad, tomat och majs. Vik ihop som en tortilla och MUMSA på! Lycka till!

Anonym sa...

varfor inte:)

Nicci sa...

Nice!