Pinchitos morunos

En av de vanligaste rätterna i Marocko är pinchitos, grillspett. I södra Marocko kallas dom brochette, som är det franska ordet för spett. I norra Marocko, speciellt här där jag bor, är spanska det inoficiella språket förrutom arabiskan, medan man i resten av landet använder franskan parallellt med arabiskan.

Grillspetten kan bestå av olika saker, t.ex. lammkött, köttfärs, kyckling eller fisk, som grillas snabbt över öppen eld så dom blir ganska sotiga och lite småbrända i kanterna. Om man kommer som turist är det viktigt att se till så spetten verkligen är välgrillade så man slipper magsjuka, för marockaner i allmänhet verkar gilla sina spett lite råa i mitten.... En sak som skiljer dom marockanska spetten från dom svenska är att man aldrig blandar grönsaker och kött på spetten. Över huvud taget har jag aldrig sett någon grilla grönsaker här.

I samband med den stora lammslakten (Eid k'bir) är grillspetten obligatoriska och dom som inte har tillgång till stor balkong eller takterass grillar inomhus på små bärbara grillar. Det vanligaste är att man använder små minigrillar av lera. Dom ser ut som askfat modell större och man kan grilla några få spett åt gången. Grillen på fotot är av metall och man kan grilla en massa spett samtidigt. Som ni ser används den inomhus, i hallen, hemma hos min ena svägerska. Att vänta tills det blir glöd är inget som funkar i Marocko utan här grillar man med maten i elden... Det blir en speciell röksmak. *s*

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejsan, har inte lange last din blogg men tycker den ar intresant. Alskar att laga/ata mat i fran marocko. Keep it up! Vickan