Grillad fisk

Några kilometer härifrån finns en stad som heter Rincón/M'diq. Det var, precis som Martil (staden jag bor i), en liten fiskeby fram till för kanske 10 år sedan. Sedan började byn växa och växa och växa och är idag en liten stad. Men till skillnad från Martil, där man nästan slutat fiska, är fiskenäringen fortfarande väldigt viktig i Rincón. Dom bästa sardinerna i området fiskas av Rincón-fiskarna. Och det allra bästa stället för att äta nygrillade sardiner är i hamnen i Rincón.

Mellan några lagerbyggnader ställer man varje kväll fram en massa plastbord och plaststolar. Och så plockar man fram hembyggda grillar och börjar grilla. Servitörer springer fram och tillbaka mellan borden och grillarna, tar upp beställningar, dukar fram, dukar av, svabbar av borden lite grann... För varje timme blir borden bara fler, det dyker upp nya grillar och röken ligger tät över hamnen. Till slut ser man knappt de andra kring bordet, för det är så rökigt, men maten är god - och billig! En fullastad tallrik (räcker till 2 personer) med nyfiskade och nygrillade sardiner kostar 15 DH. Smaksättningen är den enklast möjliga, bara grovsalt, och så får var och en droppa på citronsaft efter egen smak. Det smakar LJUVLIGT! Till efterrätt kan man köpa en melon av någon av melonförsäljarna. Det här är marockansk gatumat när den är som bäst.

Fast har man bacillskräck eller ogillar att stinka grillad sardin resten av kvällen ska man nog undvika att äta i hamnen i Rincón. För svenska Livsmedelsverket skulle nog få frispel om dom kom på inspektion. *s* Men så länge man har äventyrskänslan i behåll och gillar grillad fisk så är det här mitt favorittips på matställen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Aaaahhhh....

Va häftigt! Vi behöver fler sådana här rapporter från verkligheten. Snälla! När mat är på riktigt.

Nejma sa...

Fler rapporter kommer! Loooovar....