Marockansk sallad

Beställer man schlada (sallad) på enklare restaurang i Marocko är det mycket troligt att man får en tallrik likt den här. Det är en tallrik fullproppad med olika grejer, dock alltid kokt rödbeta, ris blandat med majs och majonäs, någon sorts potatissallad med tonfisk och majonäs och kokt ägg i bitar. Sedan kan resten variera lite, beroende på årstid och vad dom har hemma på restaurangen just då. Men det är ofta gröna ärter, kokta haricot vert i tomatsås, kokta bönor av något slag, färska tomater, grönsallad... Var och en får en gaffel/sked och sedan får man antingen äta direkt från den gemensamma tallriken (det vanligaste sättet att äta i Marocko) eller plocka åt sej det man tänker äta och lägga på nått mindre fat. Denna tallrik kostade 10 DH (lite drygt 8 kr) och är beräknad till 4 personer.

Man äter rätt mycket sallad i Marocko, men aldrig som huvudrätt utan i form av plockrätter eller dekoration. Det vanligaste är att man äter en eller två huvudrätter och dessutom serverar små fat (typ kaffefat) med lite plockmat: olika sorters inlagda oliver, stekt paprika i bitar, ensaladilla rusa, kokt ris blandat med majonäs och majs, osv.

2 kommentarer:

Viktoria sa...

När jag var i Israel för många år sedan har jag för mej att morotssalladen med bl a spiskummin, citron, vitlök och persilja (som man har till falafel t ex) kallades "marockansk sallad". Finns den i Marocko också?

Nejma sa...

Vet inte riktigt vad man har för sallad till falafel, har inte ätit det på länge nu. *sakna* Och vad jag kommer ihåg har jag aldrig fått sallad till... :-(

Det är mycket möjligt att salladen du åt i Israel var marockansk. Här äter man ofta en morotssallad, men det brukar vara apelsinsaft i. Fast den är säkert god med citronsaft också. Och kryddorna du nämner låter ju onekligen väldigt marockanska. Spiskummin har man ju i nästan allt, liksom persilja. Dessutom är det väldigt, väldigt många marockanska judar som flyttat till Israel de senaste 10-20 åren. Tyvärr... För här i sta'n bodde flera sefardifamiljer och jag bara älskade att höra dom prata ladino! Det är ett så gulligt språk.

/Nejma